Araştırmalar, kası daha fazla geliştirmek amacıyla yapılan aşırı tekrarların, yapılan yetersiz ve etkisiz tekrarlarla hemen hemen aynı sonucu verdiğini göstermiştir. Yani maksimum gelişim için planlı ve belirli bir tekrar aralığında çalışmak kas hipertrofisi için maksimum sonucun alınmasını sağlayacaktır. Gereğinden daha düşük seviyede uygulanan tekrar sayılarının verdiği sonuç ile gereğinden çok daha yüksek seviyede uygulanan tekrar sayılarının olumsuz etkileri birbirinden pek de farklı olmayacaktır (Anabolik kimyasallar kullanılmadığı durumlarda).
Yukarıdaki grafiklerde de görüldüğü gibi, bir sette kaç tekrar yapılması gerektiği konusunda yapılan araştırmalarda 6-15 arası orta tekrar dediğimiz aralıkta çalışmanın, düşük ve yüksek tekrar aralıklarına nazaran biraz daha iyi sonuç verdiği görülmüş olsa da, bariz bir fark söz konusu değildir. Maksimum %10-15 civarında oynamalar söz konusudur. Hem düşük hem de yüksek tekrarda kas büyütmek mümkündür. Çünkü burada önemli olan asıl faktör kasın maruz kaldığı şiddettir. Fakat elde edilen sonuçlar nispeten aynı olsa bile, tek çeşit bir tekrar aralığına bağlı kalmaktan ziyade, farklı tekrar aralıklarını sürekli kullanmak daha iyi sonuçlar verecektir. Çünkü farklı tekrar aralıklarında protein sentezi miktarları benzerlik gösterse de, büyümeyi tetikleyen sinyal yolları bir takım farklılıklar göstermektedir. Dolayısıyla tekrar aralıklarında çeşitliliğe yer vermekte fayda vardır.
Düşük-Yüksek Tekrar Arasındakİ Fark Nedir?
Vücutta Aerobik kapasite ve Anaerobik kapasite dediğimiz iki sistem vardır. Bunlara daha sonra çok daha detaylı bir şekilde değineceğiz. Ama şimdilik Aerobik kapasitenin kondisyon, Anaerobik kapasitenin ise maksimal güçle doğrudan ilişkili olduklarını bilmemiz yeterlidir. Burada bahsettiğimiz kondisyondan kastımız kas kondisyonudur. Yani kasın yorulmaya karşı gösterdiği direnç ve ne kadar uzun süre işlev yapabildiği ile ilgili bir parametredir. Yüksek tekrarlı hareketler ile ( 15 ve üstü ) kas gelişiminden daha ziyade kas kondisyonu kazanımı maksimal seviyelere çıkmaya başlar. Başka bir değişle Aerobik kapasite artar. Düşük ve orta tekrar dediğimiz aralıklarda ise yani daha kısa sürede gerçekleştirilen fakat maksimum güce gereksinim duyulan durumlarda Anaerobik kapasitemiz devrededir ve kas gücü, dolayısıyla bunun bir sonucu olarak kas hipertrofisi maksimal şekilde sağlanır.
Sonuç olarak:
Tek bir tekrar aralığı için ''En iyisi budur'' demek yanlış olacaktır. Tüm tekrar aralığı çeşitlerini antrenman programına dahil etmek ve hepsinden yararlanmak kas gücü, kas kondisyonu ve kas hipertrofisi açısından en sağlıklı sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır.